Saturday, 19 January 2013

Cerpen Allah ini menhiris jantung kita

CERPEN ALLAH INI MENGHIRIS JANTUNG KITA

RUMAH ALLAH ST. JOSEPH LIM GUAN ENG 20 OKTOBER 2027
Aku berjalan terhenjot-henjot, perlahan-lahan di tepi bahu Jalan Lim Guan Eng Street, ALor Setar. Bangunan pencakar langit melimpah-limpah dari hujung kampung ke hujung kedai, negariku ini benar-benar sudah berubah, di mana hilangnya bangunan tempat aku mengaji dulu, Madrasah Solihiyyah

Apa dah bertukar menjadi Shopping Complex. Ya sungguh cantik Shopping Complex itu kata hatiku "The Guan Eng Shopping Center" Alor Setar.

Di sekolah-sekolah berselang seli dengan sebuah rumah batu seperti gereja tertera papan tanda "Rumah Allah St. Joseph Lim Guan Eng". Hatiku berdebar-debar, semakin kencang, merah pipiku semakin marak. Aku tak tahu aku marah atau panas cuaca.

Tetiba seorang anak kecil berlari-lari anak dan terjatuh tersepak batu di hadapanku.

"Kenapa nak, mari atok tolong bangunkan", aku berusaha membantu.

ANAK TUHAN JESUS KONONNYA MENYELAMATKAN DALAM BUKU CERITA, PERISTIWA 20/10/2027

"Tak apa uncle, saya boleh bangun. Imam (Father) sudah tunggu di rumah Allah(Gereja)".

Aku termangu. Imam! Rumah Allah! Rumah Allah yang mana. Keliru.

Tiba-tiba bunyi loceng yang sangat kuat..ting ting ting ting ting ting ting ting ting ting ting ting ting...13 kali. Angka kesukaan Ortodok kataku. Aku tahu dulu aku belajar di West Ham ramai orang hitam di sana. Bukan Azan, Rumah Allah ada Loceng! Aku semakin keliru dunia baru ini.

Di tepi rumah Allah (gereja) itu, beberapa orang yang memakai baju putih dan hitam, yang wanitanya kelihatan seperti rahib-rahib di West Ham. Mereka menjual buku-buku, dan aku mencuri-curi pandang tajuk-tajuk buku mereka.

Hatiku semakin gamat panas dan membara. antara tajuk-tajuknya, Tuhan-Tuhan Jesus, anak-anak Tuhan Jesus, Bapak-Bapak Tuhan Jesus, Jesus-Allah, Allah, bunyi-bunyian, replika-replika, patung-patung Jesus semuanya bernamakan Allah. 

MP7, MP20, CD, DVD, Thumbdrive semuanya bertemakan Allah. Ada tajuk-tajuk "Yesus Allah", "Allah Our God" dan banyak lagi. Merah mata kemarahanku melihat-lihat semua itu seakan aku mau membakar semuanya.

Ya Allah Ya Tuhanku, ampuni dosa-dosa hambaMU ini, mengapa semua ini terjadi ya Allah. Astagfirullah Al Azim.

Kemudian saya menghampiri pondok bas. Di situ dua anak kecil berumur agak-agak 7 atau 8 tahun sedang bercerita. Si Cina bernama Harry Ah Chong di nametagnya, si Melayu bernama Aminah sahaja.

BUKU-BUKU CERITA TUHAN JESUS ALLAH BIBLE STORY

Harry Ah Chong : Minah mana Allah kau?

Aminah : Allah kami tak boleh nampak!

Harry Ah Chong : Teroklah Allah kamu, Allah kami boleh nampak. Ini tengok ne Allah kami boleh terbang, Allah kami boleh selamatkan orang sakit.

Aminah : Wah hebatnya Allah kamu...

Ait mata panasku menitis menjatuhi pipiku. Bagaimana ini boleh terjadi?

Komen Editorial Mymassa : Bersambung tak sanggup kami membacanya lagi....kamu mahu kami teruskan atau setakat ini sahaja?

***Peristiwa di atas berlaku pada  20 OKTOBER 2027 iaitu hari lahir Hj Hadi Awang yang ke 120 tahun.


Credit to http://mymassa.blogspot.com/2013/01/cerpen-allah-ini-menghiris-jantung-kita.html

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...